5 perc lesz egy számla kiállítására

 

Idén tovább nehezítik az áfacsalók dolgát: most még csak az egymillió forint feletti áfatartalmú számlákat kell bejelenteni a NAV-hoz, július elsejétől viszont már a 100 ezer forint feletti áfatartalmúakat is.

Eldőlt: jövő júliustól jön az online számlázás a cégeknek

Varga Mihály bejelentette az online számlázás indulásának dátumát.

Ráadásul egy új rendszerben, amit online számlázásnak is becéznek. Lényege, hogy az említett gépi számlák kiállításakor a számlázóprogram közvetlen összeköttetésbe kerül az adóhatósággal. Ami még fontos: a 100 ezer forint feletti áfatartalmú kézi számlákat is jelenteni kell majd.

Az intézkedés célja, akárcsak az online pénztárgépeknél, a gazdaságfehérítés.

De mit is jelent mindez az egyszeri adózó számára?

Annyi már biztos, hogy a cég vezetőjének, vagy állandó meghatalmazottjának (aki gyakran a könyvelő) egy jövőbeni NAV-os felületen a cégkapus azonosítóval belépve regisztrálnia kell majd – mondta el a 24.hu-nak az Adókamara elnöke, Zara László egy múlt heti NAV-os szakmai fórum alapján. A regisztrációról már van fent információ a NAV oldalán. De hogy minden számlázóprogramosnak regisztrálnia kell-e majd, vagy csak azoknak, akiknek vannak 100 ezer forint áfatartalom feletti számlái, az szerinte még nem egyértelmű.

A kicsiket nem érinti

A jelentési kötelezettség nemcsak azon áfakörbe tartozó cégekre vonatkozik, amelyek 100 ezer forint feletti áfás számlát állítanak ki, hanem az ugyanilyen összeg felett számlázó áfás egyéni vállalkozásokra, sőt kivételként a nem áfakörös evásokra is, valamint a Magyarországon áfaregisztrált (magyar adószámos) külföldi cégekre szintén.

100 ezer forint alatti áfatartalomnál azonban nem kötelező jelenteni a számlákat. Vagyis a kisebb bevételekkel működő vállalkozásokat nem érinti a dolog. És akik nem áfakörösek, azoknak sincs jelentési kötelezettségük.

Ruszin Zsolt adószakértő szerint nem minden számlázóprogramot kell majd regisztrálni, csak azokét, akiknek szokott lenni 100 ezer forint feletti áfás számlájuk, vagy július után lesz ilyen. Mindenesetre szerinte ajánlott olyan szoftvert használni, ami képes lesz a beküldésre is. A NAV aloldalán egyébként már vannak az online számlázással kapcsolatos információk, főleg technikai jellegűek, érdemes ezeket követni.

5 perc lesz egy gépi számlára

Az „online számlázás” Zara információi szerint úgy fog zajlani, hogy a számla kiállítása előtt kell majd kérni egy NAV-azonosítót (token), ami mindössze öt percig él. Ennyi idő áll majd rendelkezésre, hogy a 100 ezer forint feletti áfatartalmú számlát kiállítsa az adózó, és beküldje. A beküldés után pedig le is kell kérdezni majd, hogy nem volt-e hibás a beküldés. Ha igen, korrigálni kell.

A 100 ezer forint feletti áfatartalmú kézi számlákat pedig egy NAV-os webfelületen kell júliustól jelenteni, ahova Zara szerint feltehetőleg az ügyfélkapun keresztül lehet majd belépni. Ha a kézi számláknál az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot, legkésőbb a kiállítás utáni napon, ha félmilliónál kevesebb a számlában szereplő áfa (de 100 ezer forintnál több), akkor pedig legkésőbb a kiállítást követő ötödik napon kell majd az adózónak berögzítenie az adatokat.

Már zajlik a felkészülés

A jogszabálytervezetet már kiküldték uniós jóváhagyásra, amire április vége felé érkezhet válasz. A NAV dolgozik a fejlesztéseken, ahogy a számlázóprogramok gyártói is tesztelik az új rendszert, de a véglegesítés csak az unió által jóváhagyott tervezet alapján következhet – jegyezte meg Zara.

Ruszin szerint magával a számlázóprogrammal kapcsolatban az adózónak nem lesz teendőjük, viszont a számlázóprogramokat gyártó Kulcs-Soft arra hívta fel figyelmünket, hogy a regisztrációkor kapott azonosítót valószínűleg a programban is kell majd rögzíteni. Hozzátette: az informatikai fejlesztést el fogja végezni a program gyártója, és biztos benne, hogy ezt az ingyenes programoknál is megteszik majd. A Kulcs-Soft ezt megerősítette: minden olyan ügyfelük, aki érvényes terméktámogatással rendelkezik (és ez vonatkozik az ingyenes programokra is), díjmentesen fogja megkapni a azt a programverziót, amely megfelel az elvárásoknak.

Ruszin egyébként már nagyon sürgetné azt is, hogy végre legyen egy ingyenes NAV-os számlázóprogram, amit bárki használhat. 10 éve hiába szorgalmazza.

Hogyan fehérít?

Úgy, hogy a jövőben nemcsak számlabefogadói, hanem számlakibocsátói oldalról is nagyon gyorsan és tételesen fogja látni a NAV az érintett (100 ezer forint feletti áfatartalmú) számlákat, összefuttathatja, így kibukhat a sumákolás. Főleg az azonnaliság révén, mondta Zara László. Blokkolhatják az áfa-visszaigénylést, ha kibocsátói oldalon nem jelent meg az a számla, ami alapján a befogadó adót kérne vissza. Megnehezíthetik azok dolgát is, akik eddig fiktív számlákkal próbálták csökkenteni adófizetési kötelezettségüket.

Hasonló spontán fehéredési folyamat játszódhat le, mint a pénztárgépek online bekötése után.

Persze az sem kizárt, hogy aki csalni akar, az majd feldarabolja a számláit, akár több cégben is, hogy ne legyen 100 ezer forint feletti áfatartalmú – vetette fel az Adókamara elnöke. Pont ahogy az online pénztárgépeknél is van, aki kibújik a kötelezettség alól – jegyezte meg Ruszin.

Nehéz lesz elkerülni a büntetést

A jogszabály szerint lesz büntetés, ha valaki elmulasztja a 100 ezer forint feletti áfatartalmú számla beküldését a NAV-hoz. Viszont még nem tudni, lesz-e türelmi idő. Ruszin Zsolt úgy tudja, először hiánypótlásra hívják majd fel az adózót, és ha annak nem tesz eleget, akkor jöhet büntetés.

Rizikóssá teheti a mulasztást, illetve kétségessé az utólagos hiánypótlást, hogy Zara László szerint

nem lehet majd utólag beküldeni az adatokat a NAV-hoz.

Alapesetben ugye 5 perc lesz a beküldésre, műszaki probléma esetén ez 24 órára kinyúlhat De ha csak hetekkel, hónapokkal később derül ki, hogy a kiállító nem küldte be a NAV-hoz a számlát, akkor azt tudomása szerint pótlólag már nem fogja tudni megtenni.

Ezek szerint mulasztás esetén nem lehet majd elkerülni a büntetést.