Tájékoztató a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM) bevezetésével kapcsolatban

 

„Tájékozottság + jogkövetés = megtakarított bírság!”

 

Figyelem! Az újonnan bevezetésre került tengelysúlymérő rendszer (TSM) nemcsak a fuvarozó vállalkozókat érinti.

 

- a TSM rendszer kizárólag azokra a tehergépjárművekre és autóbuszokra fókuszál, amelyek mért adatai meghaladják a forgalmi engedélyben és műszaki nyilvántartásokban szereplő adatokat. A személygépkocsik tehát nem érintettek.

 

- az objektív ágon történő bírságolás nem érinti a 20 tonna megengedett össztömeg alatti gépjárműveket (ide értve a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti tehergépjárműveket is). Ettől függetlenül egy esetleges kitereléses ellenőrzés keretében vagy EKAER bejelentett járművek is vizsgálhatók és mérhetők!

 

- a „mérési eredmény befolyásolásának tilalma”, mint új szankcionálandó magatartás vonatkozik minden olyan vezetési manőverre, mely a jármű adatainak objektív mérését akadályozza. Ide kell érteni a mérőponton történő ráfékezést, rágyorsítást, a KRESZ által bizonyos útszakaszokon egyébként is tiltott előzést (azaz a sávváltást, a biztonsági okokból indokolt kikerülési manővertől eltekintve), vagy például a követési távolságra vonatkozó előírások olyan jellegű megsértését, amely a járműnek a rendszám általi azonosíthatóságát ellehetetleníti.

 

- a szükséges jogszabály-módosítások hatályba lépését követően változni fog - és jelentősen egyszerűsödik - a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedésére vonatkozó engedélyezési eljárás, stb.

 

Az objektív ági bírságolásra az érdekképviseletek javaslatára december 31-ig tartó türelmi időszak vonatkozik.

 

Ezzel kapcsolatban észrevételeiket az ipartestület alábbi e-mail címére küldje.

 

ipterd00@ipterd.hu