Ismét érdi sikert hozott a szabadkai vásár

 

Az idén közvetlenül a pünkösdi ünnepek előtti napokban nyolcadszorra rendezték meg vajdasági testvérvárosunkban Szabadkán a Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásárt. A mintegy kétszáz kiállítót felsorakoztató termékbemutatóra településünk Érd Megyei Jogú Város képviseletében harmadszor vett részt az Érd és Környéke Ipartestület a gazdasági seregszemlén. A nemzetközileg is számon tartott eseményen a hivatalos katalógus szerint huszonkét egyéni és társas vállalkozó képviselte az Érdi Ipartestületet. A rendezvény elismertségét jelzi, hogy a vásárt a Szerb Köztársaság Mezőgazdasági és Környezetvédelmi miniszter asszonya Snezana Bogosaljevic Boskovic nyitotta meg.

A kiállítási standunkon a szépszámú látogatók videofilm megtekintésével bepillantást nyerhettek városunk mindennapjaiba, oktatási, kulturális és sport életébe. Elhozták és bemutatták termékeiket többek között az Érdi Szűcs Kerámia, sokan megkóstolták a Csengő Manufaktúra sajtjait, ittak a Szigetvin Pincészet boraiból és a lőcsei úti Aranypalack Kft. söreiből. Varró Gábor bio őszibarackból készült italai, Varga Attila méhész mézei és a Kalita Tészta Kft. termékei mind-mind öregbítették az Érd és környéke mezőgazdaságának jó hírét. Az ipari vonalat a tárnoki Densár Kft. aszaló berendezései, a pusztazámori Poise Bt. üveg és kristály dísztárgyai, a külföldön is ismert tárnoki Szabó Üveg Kft. karácsonyfadíszei, a sóskúti Gyógyfű Kft. gyógynövény forgalmazó teái és Nagy István finomacél áru készítő orvosi műszerészmester kései és ollói képviselték - sikerrel. A Hermán József által forgalmazott hollóházi, kalocsai és zsolnai porcelán termékek, az Elektra Könyvkiadó ismeretterjesztő könyvei és a gyermekeknek készült sokféle mesekönyv is hozzájárult a sikeres bemutatóhoz.

A június 4.-i szerdai megnyitó utáni napon került sorra a Szabadkai Városháza dísztermében az Együttműködési Potenciálok Magyarországgal című rendezvényre, amelyet a Szerb és a Magyar Gazdasági Kamarák közösen szerveztek. A mostaninak témája az úgynevezett térségi klasszterek összefogásáról szóltak és erről hangzottak el előadások. A tanácskozáson testvérvárosunk vezetője Maglai Jenő mellett részt vett T. Mészáros András városunk polgármestere, aki találkozott és megbeszélést folytatott szabadkai kollégájával. A találkozó után T. Mészáros András látogatást tett a szabadkai városi sportcsarnokban lévő kiállításon, ahol természetesen megtekintette az érdi termékbemutatót is.

Mint az előző kiállításokat, ez évben is Csóli Csaba az ipartestület ügyvezető igazgatója szervezte a részvételt. (Mostanára már valóságos kiállítási szakértőnek számít az igazgató.) Munkáját az idén Porkoláb Csabáné Katika, Szabó István elnök és Hancsovszki János alelnök segítették Szabadkán. Munkájukat dicséri, hogy az érdi kiállítási stand, a mint egy negyven pavilon közül a montenegrói, egy hazai szerb vállalkozás bemutatója mögött a közönség szavazatai alapján a VIII. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Gazdasági Vásár harmadik legszebb kiállítása címmel jutalmazták.

 

Kép és szöveg Hancsovszki János