Balázs Mester-díj kapott Osváth Jánosné!

A hagyományoknak megfelelően a Petőfi Irodalmi Múzeum Lotz termében, Balázs napon adták át a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója – Dr. Draveczky Balázs tiszteletére alapított Balázs Mester Díjakat.

A ”Balázs Mester” Alapítvány 2004 februárjában alakult meg, Dr. Draveczky Balázs a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum váratlanul elhunyt igazgatója szellemi örökségének feldolgozására, ápolására, közzétételére. A díjat olyan személyek kaphatják meg, akik pályafutásuk során - híven a névadó munkásságához - sokat tesznek a magyar népi gasztronómia hagyományainak megőrzéséért, a birtokunkban lévő "kulináris aranymorzsák" összegyűjtéséért, legyenek vendéglátó szakemberek, muzeológusok vagy pedagógusok.

A jelöltek kiválasztásánál különösen kiemelt szempont a hagyományos magyar konyhaművészet és vendéglátás még feltáratlan területeinek ápolása, megőrzése és bemutatása az utókor számára.

A kuratórium döntése alapján az idei, hatodik alkalommal heten kapták meg a kitüntetést, Balázs Mester Díjjal jutalmazták Királyházi Andort, a Szolnoki Gulyásfesztivál egyik életre hívóját, Klotz Endrénét, a Somogy megyei hagyományok értékmentőjét, falusi vendéglátót, Takács Róbertnét, a fonyódi Mátyás király Gimnázium cukrászát, dr. Hortiné Bathó Editet, a jászberényi Jász Múzeum igazgatóját, Onódi Ferenc életműdíjas gasztronómust, kutató-pedagógust, Osváth Jánosné aranykoszorús mestercukrászt, valamint Varga Károly többszörös Olimpiai- és Világbajnok mesterszakácsot, a 2010-es Culinary World Cup győztesét.

forrás: www.vendeg.hu